tiistai 29. joulukuuta 2015

kohteena mies

Mieskin voi sairastua rintasyöpään. Vuosittain Suomessa todetaan n. 20:llä miehellä rintasyöpä, mikä ei tietysti naisten melkein 4500:n tapauksen rinnalla ole paljon mitään, mutta kuitenkin.

Kun itse olin sairaalassa, ihmettelin hieman tyylikkäästi harmaantunutta herrasmiestä, joka sairaalavermeissä suoritti päiväkävelyään siellä 'meidän' käytävällä. En häneen sen enempää kiinnittänyt huomiota ennen kuin joku mainitsi, että hän olikin 'meikäläisiä': mies, jolla oli rintasyöpä ja joka oli leikattu nähtävästi samana päivänä kuin minutkin.

Osastolla, jossa nukuttiin yhteissalissa, oli yksi yhden huone, jossa tämä herrasmies sai olla rauhassa meidän naisten kälätykseltä. Huone oli yhteissalin takaosassa, mutta kertaakaan en huomannut miehen sieltä hiippailevan läpi salin, josta syystä en häntä ollut noteerannutkaan mitenkään.

Jotta ei se rintasyöpä pelkästään sukupuolta katso. Rintarauhasta on miehilläkin, joten kasvualustaa löytyy, tosin huomattavasti vähemmän kuin naisilla, mutta kuitenkin.

Yritin löytää aiheesta vähän enemmän, mutta koska tosiaan ovat harvinaisia tapauksia, niin tietoakin on vähän. Oletettavasti kuitenkin miehen rintasyöpää on eri sorttia kuten naistenkin. Sitä vain mietin, että koska tosiaan sitä rauhaskudosta on vähemmän, niin a) löytyykö miesten rintasyöpä yleensä aikaisemmassa vaiheessa kuin naisten ja 2) leviääkö se mahdollisesti helpommin muualle.

Minulla ei näihin ole vastausta ja tuskin tätä blogia nyt kovin moni rintasyövän sairastanut mies lukee, kun muitakaan miehiä tuskin yhtä enempää lukijoissa on, joten pohdinnan asteelle nuo kysymykset valitettavasti jäänevät.

VieläOliJotain:
Kuuklettamalla päädyin lukemaan Erik Siekkisen tapauksesta. Hän kertoi omasta sairaudestaan Ylen Akuutissa sekä myös blogissaan. Akuuttia ei Areenasta enää löydy, mutta blogi on vielä luettavissa, vaikkei sitä kevään jälkeen olekaan enää päivitetty. Kurkkaapa, jos alkoi kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti