maanantai 1. helmikuuta 2016

vikakerta ja loppulausunto

Siis lääkäriltä, ei blogille. Koska tästähän se vasta alkaa, kun aloitan hormonien napsimisen. Pitäisiköhän vaihtaa blogin nimeksi vaikkapa "Pientä turbulenssia" ? Toisaalta jospa elämä tästä tasaantuisikin, vastarannan kiiski kun olen. Joo, ei. Turha toive.

Notta aamusella oli sitten se viimeinen sädetys näillä tiedoin. Eikä ole vaikea arvata, että ikäänkuin kirsikaksi kakun päälle sain tänään sitten toiseksi hoitajaksi - niin, aivan - miehen. Ei ollut kyllä ihan poikanen enää se herra. Nauratti, kun tajusin, että hän se tulee mua nykimään. Että vielä viime metreillä...

Totaalirepeäminen oli lähellä, kun tämä miekkoinen otti oikein rillit pois ja tunki itsensä siihen meikäläisen rynnästen päälle syynäämään niitä pisteitä. Nenänsä melkein hipoi nahkaa enkä mene takuuseen, mikä oli odööri niillä tienoin meikäläistä siihen aikaan päivästä...

Enivei sädetykset saatiin hoidettua ja siinä tosiaan oli taikaa, kun kuuli sanat "Hoito valmis!" Outoa. Ja hassuakin. Niin siihen oli vain tottunut, että sinne pyyhälsi joka päivä tissit paljaina. Snorkkelin otin muistoksi matkaan minäkin ja vastalahjaksi annoin namit kiitosten kera tytöille. Ja pojillekin.

Sen jälkeen oli lääkärin vuoro ja meillä olikin oikein antoisa keskustelu. Muistin jopa kysyä ne muutamat mielessäni pyörineet kysymykset.

Eli mielenkiinnosta kysyin, miksi juuri minä sain ne 30 kertaa enkä esim. 16 kertaa. Syy oli se, että kun mulla oli siinä hoidon alkaessa niitä tuntemuksia rinnassa. Etteivät vaan pahenisi. Mielestäni ihan kelpo perustelu, jonka saatoin kakistelematta hyväksyä.

Ihoon liittyen sanoi, että mun kainalo on nyt pahimmassa vaiheessa menossa eli paraneminen alkaa saman tien. Hoitsumies sanoi siis väärin. Eli niillä, joilla on se 3 viikon hoito, jatkuu iho-oireiden paheneminen sen pari viikkoa hoidon jälkeen niin kuin mullakin nyt nämä kaksi viimeistä viikkoa, mutta viidennen viikon jälkeen alkaa paraneminen kaikilla. Siis jos oireita on ollut. Ja rasvalaput ovat ihan ok ja jos kutinaa tulee, kun iho paranee, saa laittaa kortisoniakin. Eli kaikkia rasvoja saa holvata just niin paljon kuin tykkää tästä eteenpäin.

Muistin pyytää todistuksen myös uimakorttia varten (Ronjalle vielä kiitos vinkistä omasta ja ystävättärenkin puolesta!). Lähetinkin sen jo Helsingin kaupungille käsiteltäväksi. Pari-kolme viikkoa menee käsittelyaikaa, mutta en mä nyt ennen sitä uimaan menisikään, joten ei haittaa.

Hormonilääkereseptin sain matkaan mukaan ja kävin niitä jo apteekista hakemassakin. Uuden maksusysteemin mukaan omavastuu on ensin 50 euroa, jonka jälkeen sitten se 4 euroa per ostokerta. Eli nyt kun otin kolmen kuukauden satsin, niin maksoin siitä n. 41 euroa. Seuraavasta maksan loput omavastuusta ja loppuvuoden 2x 4 euroa. Ja vuoden päästä homma kuittaantuu ja omavastuuta pitää taas maksaa. Yhteensä ne pillerit maksavat mulle vuodessa siis vähän alta 60 euroa. Tai siis mulle ja mulle... Vakuutukseenhan mä nekin laitan tietysti kuten kaikki muutkin laskut, mitä tästä savotasta on tullut. Eli ihan sama, mitä maksavat, vaikka ei toikaan nyt mua konkurssiin veisi.

Mutta joo. Tamofen on siis lääkkeen nimi. Ei kai tässä auta räpistellä, aloitettava ne on kumminkin, joten sama vaikka tänään. Lääkäri sanoi, että se ei suurelle osalle aiheuta mitään sen ihmeellisempiä oireita kuin ehkä vähän kuumia aaltoja ensimmäisen kuukauden aikana, mutta että sitten rauhoittuisi. Sitä kun otetaan vain yksi tabletti nykyään, kun aikaisemmin on otettu kaksi. On huomattu, että kahdesta ei ole mitään haittaa, mutta ei sen suurempaa hyötyäkään, joten yksi päivässä riittää. Kun nyt muistaisi senkin ottaa. Siitä on meinaan joitakin vuosia, kun viimeksi on hormonipillereitä päivittäin nappaillut.

Matkasta etelän lämpöön, joka nyt sitten toivottavasti toteutuu huhtikuussa, kysyin ja lääkäri sanoi, että ei tarvitse hysteerisenä pelätä aurinkoa. Pitää vain suojata rinta, kun sädetyskohdalla on taipumus palaa herkemmin. Sanoi kohdanneensa näiden vuosien aikana yhden melanoomapotilaan, jolla sädetys oli ollut altistava tekijä, joten näissä tapausmäärissä se on aika epätodennäköinen vaihtoehto.

Sen verran käski olotiloja seurata, että jos tulee jotain, joka on poikkeavaa tai muuten epäilyttää, niin pitäisi ottaa yhteyttä oirepuhelimeen (vai mikä se nyt oli...). Etenkin jos huhti-toukokuussa tulee kuivaa yskää, joka ei meinaa häipyä, niin se voi olla sädetyksen jälkiseurausta ja se hoidetaan sitten antibiooteilla ja kortisonilla, mutta sekin on kuulemma tosi harvinainen jälkiongelma. N. 1-2 % hoidetuista saa sen eikä ole vaarallinen, mutta hoidettava se kumminkin on. Eli sitä odotellessa. Meikäläisellä kun nämä keuhkot ovat se heikko lenkki.

Sitten kertoi eräästä tapauksesta, jossa nainen, jolla ei ollut ollut mitään turvotusoireita kädessä koskaan, meni vuosien kuluttua leikkauksesta johonkin lämpökivihoitoon tms. ja sai sen jälkeen aivan mielettömät turvotukset käteen. On joutunut käymään lymfaterapiassakin monia kertoja eikä tahdo helpottaa ollenkaan. Eli ei voi koskaan tietää, mikä saattaa laukaista jälkioireita vielä vuosienkin päästä.

Jälkiseuranta - ja nyt ei tarkoittanut mitään sitikanin tassunjälkiä lumessa - on ensimmäisen kerran sitten marraskuussa - leikkauksen vuosipäivän aikoihin - ja sen jälkeen kolmen ja viiden vuoden kuluttua. Siis labrojen kanssa, mammografia on joka vuosi. Ja meikäläiselle määräsi suoraan ultrankin siihen samaan satsiin mammon keralle, vaikka Samisystävätär sai sitä oikein kinuamalla kinuta. Olin tosi iloinen ja helpottunut, ettei tarvinnut siitä ruveta kättä vääntämään, kun sen joka tapauksessa olisin vaatinut. Eli siitäkin pinnat lääkärille. Kuten muustakin.

Kiitin lääkäriä ja kerroin olevani tosi tyytyväinen kaikkeen saamaani hoitoon joka taholla. Sanoin, että helposti tämä keikka meni eikä vähiten heidän ansiostaan.

Mutta niin. Jos tarkkoja ollaan, niin blogin pitäisi nyt päättyä tähän, kaiketi. Ehkä emme kuitenkaan ole niin tarkkoja. Päivitystahti luonnollisestikin hidastuu, kun päivittäiset kokemukset päättyvät, mutta tuskin loppuu kokonaan. Etenkin jos niitä hormonihoito-oireita alkaa tulla enemmänkin.

Tässä vaiheessa kuitenkin haluan kiittää lämpimästi kaikkia, jotka ovat osallistuneet keskusteluun täällä blogissa tai vaikka vain seuranneet sitä sivusta. Kiva, kun olette jaksaneet olla mukana matkalla, koska teidän ansiostanne minäkin olen jaksanut tätä polkua taapertaa.

Kuulumisiin täällä ja tuolla.

VieläOliJotain:
No, hittolainen! Luin hormonipillereiden tuoteselosteen ja hyvä, ettei nyrjähtänyt vähän muutakin kuin vain kulmakarvat.

Sivuoireiden luettelo oli valehtelematta melkein puolen metrin mittainen!! Siinä oli lueteltu kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin oireet, mitä kuvitella saattaa. En meinaan enää keksinyt muuta kuin ehkä nivussilsan, joka jäi sen listan ulkopuolelle. Ja todennäköisesti mä saan sen, joten voidaan sitten senkin osalta huokaista ja lisätä listaan. Mm. 'syöpä' ja 'kasvain' erilaisissa paikoissa oli mainittu muutamaankin otteeseen. Ja kaikenlaiset huimaskelut ja muut oksentelut olivat ihan normisettiä. Että jihaa vaan sitten niin.

Joo... Eipä pistetä lappua luukulle tän blogin osalta ennen kuin on katsottu, millaisia jatko-osia noin 'lääkkeet' vielä saavat aikaan. Hohhoijaa, sanonpahan vaan...

22 kommenttia:

 1. Onnittelut! Nopsaanhan ne meni. Toivotaan etta iho paranee akkia.

  Kumma jos ei siella aina mammografian yhteydessa ultraa tehda. Varsinkin teilla jalkiseurannassa oleville. Minulle aina tehdaan, vaikka ei ole mitaan ollut eika edes "sukuvikaa".

  Katsoin tosiaan niita sivuoireita, huh. Mutta on monissa muissakin laakkeissa aika pitkat listat, jos vaan viitsii lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mutta niin se aika menee, kun on puuhaa. :)

   Mä kans ihmettelin suuresti lääkärinsä nihkeää suhtautumista. Etenkin kun ystävättärenkin syöpä löytyi juuri ultrassa eikä mammografiassa. Outoa.

   Se lista on todellakin täynnä mitä pöyristyttävämpiä oireita. Toivoa sopii, ettei arvonnassa mikään niistä pahiksista osu kohdalle.

   Poista
 2. Mä luin, että sivuoireina voi olla vaikka "hammaskeijut".... mikä lukihäiriö???
  Noissa sivuoirelistoissa on suunnilleen se, että jos yhdellä on ollut, niin se pitää listata - vaikka sitten se hammaskeiju :)

  Onnittelut kuitenkin - nopeaan meni aika, ja vaikka välillä oli itku silmässä, niin olihan meillä välillä hauskaakin, vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukihäiriö oli varmasti siellä listassa mukana. ;)

   Kyllä meni nopeasti eikä ollut surkeaa, ainakaan koko ajan. :)

   Poista
 3. Taputa itseäsi olkapäälle ja kehu: Hyvä tyttö, sinä teit sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *tap tap* Vaikka en kyllä koe tehneeni muuta kuin ollut määrättynä aikana määrätyssä paikassa. Muut ovat tehneet sen varsinaisen työn. :)

   Poista
 4. Varmaankin niinkin kun tuossa sanot ajasta ja paikasta tämän keissin suhteen, mutta taas sanon,että ihailen sun kykyä ottaa asia näin lungisti.Hyvä sinä!Lähetän virtuaali auringonkukan sulle,merkiksi,että olet niin iloinen ja hyväntuulinen kuin ko. kukka:)-katti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun asenteeseen on vaikuttanut paljon se, että tiesin tämän tulevan sekä se, että olin nähnyt paljon positiivisia hoitokokemuksia ympärilläni. Siksi ei liikaa panikoittanut missään vaiheessa. :)

   Kiitos kukasta, kauniisti sanottu. :) <3

   Poista
 5. Ne sivuoirelistat on ...öhöm ... mielenkiintoista luettavaa. Kuten tämä blogisikin on ollut ja on taatusti jahka alat niitä hormooneja popsia ;-)

  Hyvin oot vetänyt tähän saakka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän liiankin mielenkiintoista. Normisti en lue, joten en tajua, mikä sai mut nyt haksahtamaan. Viimeinen kerta oli vissisti. Mut hyvä, jos mun kirjoituksissa oli edes vähän enemmän järkeä. :)

   Ei tää nyt niin raskas reki ollut. Onneksi. :)

   Poista
 6. Kyllä täällä olen tiiviisti seurannut hoitopolkuasi! Kommentteja ei ole juuri irronnut... mutta hengessä mukana myös tästä eteenpäin! (yleensäkin olen laiska kommentoimaan, joissakin blogeissa voi painaa sydäntä tms, jolla saa kerrottua, että kävin lukemassa)
  Hienoa, että asiat sujuivat hyvin. Mutta tuo sinun asenteesi on ollut aivan huippu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tiesin, että taustajoukoista löytyy. Ja se on ihan ok. :)

   Hyvin sujuivat. Asenne on varmaan vinksallaan jotenkin. ;)

   Poista
 7. Yes, nyt sitten kohti kevättä rinta rottingilla! Toivottavasti säästyt suuremmilla sivuoireilta.

  Terveiset Pohojammaalta!

  -Heidi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh. Ja tosiaan oireita on muutenkin jo ihan tarpeeksi, ettei yhtään enempää toivoisi. ;)

   Samoin sinne!

   Poista
 8. Onnea vaan ja oireetonta jatkoa! En nauti samaa lääkettä, kuin sinä, mutta samankaltaiset vaikutukset kaiketi niillä on. Ihmettelin puolisen vuotta lääkettä syötyäni, kun lihoin, vaikken ihmeemmin sitä yrittänyt, ts. en ahminut enkä syöpötellyt. Lääkkeen tiedoista sitten luin, mitä kaikkea saattaa aiheuttaa, joku laihtuu, joku lihoo ja tottakai minä sitten kuulun siihen lihoavien joukkoon.
  Turvotuksesta ei muistaakseni mainittu mitään jälkikontrollissa, se tuli täytenä yllätyksenä ja hädissäni syöksyin yksityiseen lääkäriin, kun luulin, että kädessäni oli vähintään veritulppa tai jotain. Kuuluu kuulemma asiaan. No just joo kiva, ei auttanut lymfat, ei tukikäsine ja tuumin, että olkoon sitten, on niitä turvonneita käsiä muillakin, pääasia, että käpälä toimii. Tästä voisin kertoilla vaikka mitä, mutta antaa olla inhoskenaarioiden. Nautipa täysillä toipumisesta ja siitä, etteivät päivät rytmity säteiden mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä luulen kans, että paino lähtee nousuun, valitettavasti. Mutta sellaista se sitten on.

   Mulla kun ne imusolmukkeet siellä vielä ovat tallella, niin luulisi niiden tekevän hommansa, mutta senkin näkee sitten ajan kanssa.

   Joo, nautitaan... kiireisistä ja pitkistä työpäivistä. ;)

   Poista
 9. Sivuoireluettelosta ei kannata ottaa huomioon kuin pari ensimmäistä eli erittäin yleiset/yleiset. Tsemppiä hoidon aloitukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin yleisissä oli:
   - nesteen kertyminen elimistöön
   - pahoinvointi
   - ihottuma
   - kuumat aallot
   - kuukautisten väheneminen
   - valkovuoto
   - vaikea emätinverenvuoto

   Yleisissä oli 28 erilaista, mm.:
   - näköhäiriöt, esim. kaihi
   - rasvamaksa
   - hiusten lähtö
   - aivoverisuonitukokset
   - syvä laskimotulehdus
   - kohdun sidekudoskasvaimet
   - kohdun limakalvokasvain

   Ei paljon naurata. Huvittaa ehkä vähän.

   Poista
  2. Oh hoh, olipas siinä melkoinen lista. Joo, eipä tuo varmaan naurata.

   Poista
  3. No, jos kalaöljyllä yrittäisi edes noita tukoksia estää. :)

   Poista
 10. Syräntä oisin painanut miekin, jos semmoinen olisi ollut eli lukemassa kävin, kommentoida en tainnut ...
  Haittavaikutukset löytyy joka tropista, valmistaja luettelee ne kaikki hilseestä sisäänkasvaneeseen varpaankynteen ja kaikki siltä väliltä - siltä varalta, jos jollekin tulee jotain. Jos jotain tulee, se hoidetaan :)
  Kiitoksii tästä(kin) blogista, enkä pane pahakseni, jos näitä tuumailuja täälläkin jatkat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei haittaa, saa kommentoida, mutta ei oo pakko. :)

   Oikeessa olet, mulla vain tuli sellainen epäuskon notkahdus, kun luin sen jättipitkän sivuvaikutusrotlan. Joo, jos tulee, niin tulee ja siitäkin selvitään.

   Ole hyvä. Kyllä sitä mielellään kaikkea pohdiskelee, jos ne kelpaavat muillekin. :)

   Poista